Συνέντευξη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Συνέντευξη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Στην αποφασιστικότητα  της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει άμεσα η ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών της ελληνικής Δικαιοσύνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3.

Παράλληλα με την εισαγωγή της «Ψηφιακής Δικαιοσύνης», όπως είπε ο κ. Μπούγας, θα διατεθούν κονδύλια που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ για νέες κτιριακές υποδομές για τις ανάγκες της ελληνικής Δικαιοσύνης, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ταχύτερης απονομής Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο στόχος είναι να έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις σε 550 μέρες. «Είμαστε πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., γι’ αυτό και ο στόχος για την επόμενη τετραετία είναι να έχουμε έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε 550 μέρες».

Μάλιστα, ο κ. Μπούγας εστίασε το ενδιαφέρον του και στο κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει η καθυστέρηση στη απονομή Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «για να είναι αποτελεσματική η επιβολή της ποινής, πρέπει η συλλογική συνείδηση να συνδέεται με το συγκεκριμένο έγκλημα». Δηλαδή, αν ένα έγκλημα τελεστεί σήμερα και αυτό σοκάρει την κοινωνία πρέπει η ποινή να επιβληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μπορεί η κοινωνία ή οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι υπήρξε τιμωρία για το συγκεκριμένο έγκλημα.

Αναφερόμενος δε, στο σημερινό τοπίο έκανε λόγο για έναν «αποτρεπτικό παράγοντα τόσο για την οικονομία όσο και για τον πολίτη στην καθημερινότητά του».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στις συνέπειες που έχει η καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης στην οικονομία, ενώ στη προσπάθεια που καταβάλλεται, όπως είπε, έχει ζητηθεί και η τεχνογνωσία από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Μπούγας προανήγγειλε αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πρόκληση, «η οποία οδηγεί στον εξορθολογισμό του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί σήμερα στη Δικαιοσύνη αλλά και την ορθολογικότερη κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των δικαστηρίων».

Για τις αλλαγές που επίκεινται στις ποινές και περιλαμβάνουν και το έγκλημα του εμπρησμού, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «Αλλάζει πλέον η φιλοσοφία για την ποινή και από την αυστηροποίηση των ποινών πάμε στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής τους» διευκρινίζοντας ότι «ποινές που υπερβαίνουν το ένα έτος είτε κατά ένα μέρος, είτε στο σύνολο τους κατά την κρίση του δικαστηρίου θα εκτίονται».

Ο κ. Μπούγας τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο επιβολής των ποινών θα αξιοποιηθούν και εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής, όπως είναι η κοινωφελής εργασία. «Ήδη εργαζόμαστε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ολοκλήρωση της πλατφόρμας που θα  επιτρέπει στους φορείς, ήδη υπάρχουν 1500 φορείς, που έχουν δηλώσει έτοιμοι να δεχτούν κατηγορουμένους και δράστες καταδικασμένους οι οποίοι θα έχουν ζητήσει να εκτίσουν μέρος της ποινής τους με κοινωφελή εργασία έτσι ώστε να μπορεί το δικαστήριο εξαντλώντας όλους αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους που έχει επιβολής και έκτισης της ποινής να οδηγείται σε πιο δίκαιη και για τον δράστη και για την κοινωνία λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Close