ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ιωάννης Δ. Μπούγας, Δ.Ν.

Υφυπουργός Δικαιοσύνης

Γεννημένος στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964, αποφοίτησε από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπουδές – επαγγελματική σταδιοδρομία

Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λάμβανε υποτροφία όλα τα έτη των σπουδών του και αποφοίτησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. το 1987. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο.

Έλαβε διαπίστευση διαμεσολαβητή από Facilit-8 και το Κέντρο Διαμεσολάβησης ΔΣΑ και πιστοποίηση διαμεσολαβητή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και έχει αναλάβει ρόλο εισηγητή σε νομικά συνέδρια και ημερίδες.

Συγγραφέας του βιβλίου «Η εκδίκαση υποθέσεων που δεν είναι γνήσια ασφαλιστικά μέτρα κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων» (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2015) και συμμετείχε στα συλλογικά έργα: «Κράτος – Ασφάλεια και ο ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών» (εκδ. Πολιτεία). «Η Συνθήκη της Λισσαβόνας» (εκδ. Βουλή των Ελλήνων).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Δικηγόρων (UIA) και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του από το 1987 έως το 1989 ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού/στρατολογικού.

Το 1989 έλαβε άδεια ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος ύστερα από εξετάσεις στην τότε Περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών, στις οποίες πρώτευσε. Το 1999 διορίστηκε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπηρέτησε ως δικηγόρος του Δημοσίου (ΝΣΚ) από το 1990 έως το 1995.

Ήταν νομικός Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας από το 1992 έως το 2004.

Διατηρεί δικηγορικά γραφεία σε Άμφισσα και Αθήνα, υπό την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ». Έχει χειριστεί πολυάριθμες νομικές υποθέσεις σε δικαστήρια όλων των βαθμών.

Πολιτική σταδιοδρομία

Εξελέγη Βουλευτής Φωκίδας στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2019 και του 2023.

Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και μέλος των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ. (2021-2023), Υφυπουργός Ανάπτυξης (2009), Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2008-2009, 2019-2021) και αναπληρωτής τομεάρχης Γραμματείας Καταναλωτή (2011-2012), αναπληρωτής τομεάρχης Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (2005).

Κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών θητειών του, υπήρξε μέλος των εξής Επιτροπών: Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Κοινωνικών, Ευρωπαϊκών, Δεοντολογίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Σωφρονιστικού Συστήματος, Αναθεώρησης του Συντάγματος, Απολογισμού και Κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβώνας, της οποίας υπήρξε γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας. Υπήρξε δε πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης εγκλημάτων από τον πρ. αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο.

Είναι παντρεμένος με την Αμαλία Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και μεταπτυχιακές σπουδές στο Sheffield (M.ed & PhD), διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Βασίλη και τη Σταυρούλα.

Close