Παρέμβαση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στον Τ/Σ OPEN

Παρέμβαση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στον Τ/Σ OPEN

“Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία γενική παραδοχή ότι προνόμιο, δικαίωμα αλλά και υποχρέωση για την έρευνα την δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων έχει μόνο το κράτος. Η δίωξη, η τιμωρία αλλά και η ποινική εκδίκαση των εγκλημάτων θα πρέπει να γίνεται από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας και από κανέναν άλλον” υπογράμμισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας σε παρέμβασή του στον Τ/Σ OPEN αναφορικά με τη σύλληψη επιχειρηματία στην Αλεξανδρούπολη με την κατηγορία ότι κρατούσε παράνομα παράτυπους μετανάστες σε τρέιλερ.

Ο κ. Μπούγας διευκρίνισε ωστόσο ότι “Υπάρχει διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δίνει την δυνατότητα, το δικαίωμα σε κάθε πολίτη, εφόσον διαπιστώνει ότι διαπράττεται γνήσιο αυτόφωρο έγκλημα δηλαδή βρίσκεται εν το πράττεσθαι η παράνομη πράξη, να συλλάβει τον δράστη με σκοπό όχι να τον κρατήσει παράνομα αλλά να τον ακινητοποιήσει προσωρινά έως ότου σπεύσουν οι αρμόδιες Αρχές και υλοποιήσουν την προσαγωγή ή σύλληψή του”.

Αυτό όμως, όπως υπογράμμισε “είναι μία εξαιρετική διάταξη και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της, διότι μπορεί εύκολα να αποτελέσει το στήριγμα για καταχρήσεις και υπερβολές που μπορεί να είναι σκόπιμες ή μη”.

Συμπλήρωσε μάλιστα με έμφαση ότι πρέπει “να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και να βλέπουμε με την λογική και την νηφαλιότητα που απαιτούν οι περιστάσεις όσα συμβαίνουν αυτές τις δύσκολες μέρες για τη Χώρα μας”.

Καταλήγοντας ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης γενικότερα στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στις οποίες περιλαμβάνεται όπως είπε και “το έγκλημα του εμπρησμού”.

Close