Ομιλία Υφυπουργού Δικαιοσύνης επί του Σχεδίου Νόμου Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας

Ομιλία Υφυπουργού Δικαιοσύνης επί του Σχεδίου Νόμου Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας

Ομιλία Υφυπουργού Δικαιοσύνης επί του συζητούμενου Σχεδίου Νόμου “Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας - Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, λαμβάνοντας το λόγο σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του συζητούμενου Σχεδίου Νόμου “Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας - Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, αρχικώς εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον άδικο χαμό του συνανθρώπου μας στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας μιας απεχθούς εγκληματικής ενέργειας και τη συμπαράσταση στους συμπολίτες που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Θεσσαλία.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός ανέδειξε τις τροποποιήσεις που επιφέρει το συζητούμενο Σχέδιο Νόμου στον ιδρυτικό Νόμο 4963/2022 της Δικαστικής Αστυνομίας, η ίδρυση της οποίας, όπως ανέφερε, αποτελούσε αίτημα πολλών δεκαετιών καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες ίδρυσής της είχαν επέλθει άκαρπες. Αναφερόμενος στον σκοπό του Νομοσχεδίου, τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της χώρας καθώς και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών. Για την επαρκή αντιμετώπιση του απαιτητικού της ρόλου, η νέα Υπηρεσία διορθώθηκε σε αστυνομικό και πολιτικό τομέα.

Ειδικότερα, αυτή η διαίρεσή της αφορά αφενός το ένστολο προσωπικό, το οποίο θα έχει ως βασική του αρμοδιότητα τη φύλαξη των χώρων των δικαστηρίων, την τήρηση της τάξης και την επίδοση δικογράφων και δικαστικών αποφάσεων -σε όσες περιπτώσεις δεν μπορεί αυτό να γίνει με την ψηφιακή επίδοση των δικογράφων- και κυρίως τη σταδιακή αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ασχοληθούν αμιγώς με τα αστυνομικά τους καθήκοντα. Αφετέρου, το πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα έχει επιστημονικές γνώσεις, θα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά με τις γνώσεις του στις προανακρίσεις, οι οποίες θα διενεργούνται, αλλά και σε όποια ανάγκη γνωμοδότησης προκύψει από τις Εισαγγελικές ή Ανακριτικές Αρχές.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά και γρήγορα τροποποιώντας το προβλεπόμενο μέχρι σήμερα καθεστώς πρόσληψης του πολιτικού και αστυνομικού τομέα, επισπεύδοντας τη διαδικασία αλλά ταυτόχρονα παρέχοντας όλες τις συνταγματικές προβλεπόμενες εγγυήσεις από το άρθρο 103 του Συντάγματος εγγυήσεις για την αξιοκρατική και αντικειμενική πρόσληψή τους, προκειμένου το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτύχει το ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μέχρι 31.12.2023.

Αναφερόμενος στον τρόπο πρόσληψης, εξήγησε ότι το προσωπικό του πολιτικού τομέα θα επιλέγεται, πλέον, μέσω του γραπτού διαγωνισμού που διενεργείται από το ΑΣΕΠ, ενώ το προσωπικό του αστυνομικού τομέα, που προβλέπεται να κατέχει όπλο, επιλέγεται με διαγωνισμό που διενεργείται στη βάση του συστήματος προσλήψεων με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ υπό την εποπτεία και την τελική κρίση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Τέλος, ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι στην πρώτη φάση εφαρμογής του Νόμου, θα προσληφθούν 150 άτομα πολιτικό προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα διατεθούν στις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας και από τις 600 οργανικές θέσεις για το αστυνομικό προσωπικό, θα καλυφθούν άμεσα οι 500 θέσεις δικαστικών αστυνομικών που θα διατεθούν στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και με απόφαση του οικείου Εισαγγελέα, θα μπορούν να διατίθενται, με βάση τις ανάγκες, σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της Περιφέρειας.

Close