Ομιλία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στο Συνέδριο της ELSA Greece

Ομιλία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα στο Συνέδριο της ELSA Greece

Στο Συνέδριο της European Law Students’ Association Ελλάδος (ELSA Greece) με θέμα «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ», που διεξάγεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμμετείχε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2023, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας.

Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στον Νόμο 4738/2020, ο οποίος αποτελεί μια εκ βάθρων αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, μέσω ενσωμάτωσης όλων των διαδικασιών αφερεγγυότητας για νομικά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία αναλαμβάνουν οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι.

Ακόμη, αναφερόμενος στις νέες διαδικασίες πρόληψης και αποφυγής της αφερεγγυότητας, ο κ. Μπούγας τόνισε την σημασία της εισαγωγής των ειδικών μηχανισμών έγκαιρης διάγνωσης της, όπως είναι ο Ηλεκτρονικός Μηχανισμός Προειδοποίησης ο οποίος παρέχεται και υλοποιείται μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων προσφέρει νέα πνοή στο δίκαιο αφερεγγυότητας κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι στο σύγχρονο δίκαιο αφερεγγυότητας πρέπει να περιλαμβάνονται πρόνοιες για παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας στην οικονομική, κοινωνική ιδίως στην επιχειρηματική ζωή του οφειλέτη, όπου το νέο ξεκίνημα θα έχει ως ασφαλέστερο έρεισμα την εμπειρία του παρελθόντος.

Close