Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε στο Παρίσι (4-5 Απριλίου 2024) από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το γαλλικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Ενίσχυση της Διαφάνειας των δικαστικών αποφάσεων και για την Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (TJENI)».
Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και των χωρών της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εκπροσώπησαν η κα Μαρίνα Σκανδάλη, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποσπασμένη στην ΕΝΥ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ο κ. Ιωάννης Γερμανός, Δικηγόρος LL.M., Σύμβουλος του Υφυπουργού Δικαιοσύνης.
Στόχος του προγράμματος ήταν η παρουσίαση της στρατηγικής που ακολουθεί το γαλλικό δικαστικό σύστημα στον τομέα της ψηφιοποίησης μέσω σύγχρονων εργαλείων, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας στη δικαιοσύνη, καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που έλαβαν χώρα υπό το συντονισμό της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Γαλλικού Υπουργείου, παρουσιάστηκαν σύγχρονες εξελίξεις, αλλά και προβληματισμοί στον τομέα της ψηφιοποίησης από διάφορους φορείς του γαλλικού Υπουργείου Δικαιοσύνης (Διεύθυνση Σωφρονιστικού Συστήματος, Διεύθυνση Δικαστικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Ποινικών Υποθέσεων, Εκσυγχρονισμού και Ειδικών Θεμάτων), καθώς και από τη Διυπουργική Αρχή Ψηφιακής Πολιτικής (“DINUM”), την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (“CNIL”) και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (“ENM”).
Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (“Cour de Cassation”), όπου οι Γάλλοι Ανώτατοι Δικαστές παρουσίασαν καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα της ψηφιοποίησης στο Δικαστήριό τους, καθώς και στην γαλλική πολιτική και ποινική δικαιοσύνη εν γένει. Παράλληλα, τα μέλη των εθνικών αποστολών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σύγχρονες εξελίξεις που συντελούνται στο τομέα της ψηφιοποίησης στις χώρες τους και να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στο τομέα της Δικαιοσύνης, με την εκτεταμένη αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και χρήση προηγμένων τεχνολογιών και ειδικότερα για την αναβάθμιση και επέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής και της Πολιτικής Ποινικής και Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ και ΟΣΔΔΥ-ΠΠ αντίστοιχα), την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων, την επικείμενη υλοποίηση του ψηφιακού φακέλου δικογραφίας, την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων, τη δυνατότητα χορήγησης αντιγράφου ποινικού μητρώου μέσω της θυρίδας των ΚΕΠ (gov.gr), την υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών για τη νομική βοήθεια και για την παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Τέλος, αναφορά έγινε και στην εμβληματική μεταρρύθμιση του νέου Δικαστικού Χάρτη της Χώρας και στο σχετικό σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, με την επισήμανση ότι ήδη βρίσκονται υπό μελέτη οι μεταβολές που θα απαιτηθούν για την αναγκαία προσαρμογή των ψηφιακών συστημάτων στην ιστορική αυτή μεταρρύθμιση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.