Κύριε Αντιπρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας,
Κυρίες και Κύριοι Αντιπρόεδροι,
Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,
Κυρίες και Κύριοι Δικαστές,
Από την ίδρυσή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ανώτατο –κυρίως ακυρωτικό- δικαστήριο, αλλά και τα Διοικητικά Δικαστήρια, βρίσκονται στις τεκτονικές πλάκες ανάμεσα στη δικαστική και την πολιτική εξουσία.
Επιφορτισμένα με τον δικαστικό έλεγχο των πράξεων και παραλείψεων της διοίκησης, η Διοικητική Δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικοδόμηση του Κράτους Δικαίου, όπως δομήθηκε και εξελίχτηκε στη Γηραιά Ήπειρο, ήδη από τον 19ο αιώνα.
Όπως όλοι οι κλάδοι της ελληνικής Δικαιοσύνης, η διοικητική δικαιοσύνη, διαθέτει στη φαρέτρα της ισχυρά εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, σύμφωνα με τις βασικές επιλογές του συνταγματικού νομοθέτη του 1975. Και για περισσότερα από σαράντα χρόνια, η Διοικητική Δικαιοσύνη παραμένει το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο προς το νομοθετικό και εκτελεστικό σώμα.
Αντίβαρο στη εγγενή ροπή της αιρετής εξουσίας προς τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Οι καιροί, βεβαίως, αλλάζουν.
Και το σύστημα αυτό, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του, όπως εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Άλλοτε δε ανοίκειες επιθέσεις.
Πρόκειται, όμως, για τα ίδια Δικαστήρια που έκριναν αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό εκείνο που ύφαινε ένα νέο πέπλο αδιαφάνειας, διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής ζωής από κέντρα και παράκεντρα της εκτελεστικής εξουσίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ανοίκειες αυτές επιθέσεις που δέχτηκε στην πρόσφατη ιστορία της η Διοικητική Δικαιοσύνη, ανήκουν στο παρελθόν. Δεν πρέπει όμως να αφεθούν στη λήθη, που θα τους επιτρέψει να επαναληφθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού, τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ στη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών, είναι αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της, και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας. Με τήρηση της επετηρίδας, με γνώμονα την αξιοκρατία, με σεβασμό στη γνωμοδότηση της αρμόδιας Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σε λίγες μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στην επιλογή της νέας Ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τα ίδια ακριβώς κριτήρια με τα οποία έγιναν οι επιλογές σε όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας. Επιλογές, που θα αποπνέουν σεβασμό στο Δικαστικό Σώμα, ικανές να ανταποκριθούν στα δύσκολα καθήκοντα, αλλά και στη σπουδαία παρακαταθήκη της θητείας της απερχόμενης Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Της νέας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που τίμησε το αξίωμα της και τιμήθηκε με την ψήφο των Βουλευτών, εκλεγόμενη στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.
Κυρίες και Κύριοι Δικαστές,
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, προκειμένου να βελτιώσει άμεσα τους χρόνους της απονομής της, να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητα των αποφάσεών της και να διευκολύνει έμπρακτα το έργο των Διοικητικών Δικαστών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει με νομοθετικές ρυθμίσεις στον Ν. 4635/2019 τη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης, το γνωστό ΟΣΔΔΥ-ΔΔ. Στο ίδιο νομοθέτημα έχει προβλεφθεί η επέκταση της ψηφιακής κατάθεσης δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας από 1/1/2021 διασφαλίζοντας έτσι περεταίρω την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα των δικογράφων αλλά και ολόκληρης της δικογραφίας, που ανατίθεται στους Δικαστές.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενθαρρύνουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη στελέχωση των Διοικητικών Δικαστηρίων με το αναγκαίο προσωπικό και τους Γραμματείς, μέσω των σχετικών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Σε μια σύγχρονη Πολιτεία, άλλωστε, οι δικαστές δεν πρέπει να είναι οι γραφειοκράτες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει να αφιερώνονται απερίσπαστοι στο δύσκολο και απαιτητικό δικαιοδοτικό τους έργο.
Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις που επιχειρούμε ως κυβέρνηση για την επίλυση των χρόνιων παθογενειών που αφορούν τις κτηριακές υποδομές της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι εξ υμών, άλλωστε, γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος που αφορά στις κτηριακές υποδομές του Πειραιά. Και δεν σας κρύβω πως αισιοδοξώ ότι στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη, αποτελεσματική, μακροχρόνια βιώσιμη λύση.
Κυρίες και Κύριοι Δικαστές,
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού μου στις εργασίες της 35ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, καθώς και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τον περασμένο Δεκέμβρη, είχα υπογραμμίσει τις προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο λύση στο ζήτημα των μισθολογικών ωριμάνσεων των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών. Σήμερα, με το Νομοσχέδιο μας για την Ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών στην εθνική έννομη τάξη, υλοποιούμε τη δέσμευσή μας με ειδική ρύθμιση που αποκαθιστά την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων από το επόμενο έτος. Το υπόψη νομοσχέδιο θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες προς δημόσια διαβούλευση και τις αμέσως μετά θα κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να γίνει, μέχρι το τέλος του μήνα, Νόμος της ελληνικής Πολιτείας.
Κύριε Αντιπρόεδρε, Κύριες και Κύριοι Αντιπρόεδροι, Κύριοι Δικαστές,
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης είναι δεδομένη. Κανείς δεν αμφισβητεί, όμως, πως πρωτεύοντα ρόλο στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου και λειτουργικού σχήματος για την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί ευθύνη πρωτίστως της ίδιας της δικαστικής εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπω σε μια γόνιμη, δημιουργική συνεργασία. Μια συνεργασία, δομημένη στον ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο, τόσο με την νέα ηγεσία της Διοικητικής Δικαιοσύνης, όσο και με τις Δικαστικές Ενώσεις. Μια συνεργασία που ωφελεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης βελτιώνει τα αποτελέσματα της καθημερινότητας των Δικαστών και των Εισαγγελέων και σέβεται τον ρόλο του νομικού κόσμου και των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης. Μια συνεργασία, που αποβλέπει τελικά στον ίδιο τον πολίτη, στην καθημερινότητά του, στη προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και των δικαιωμάτων του, στην οικονομική δραστηριότητα, στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου.
Με αυτές τις σκέψεις, και αναμένοντας τα συμπεράσματα της Γενικής σας Συνέλευσης, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας!