Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προς τιμήν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθηγητή Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προς τιμήν του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθηγητή Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τις κοινές αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε από τη σύστασή της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίες κοινές για τα κράτη μέλη, σε φιλελεύθερες κοινωνίες πολυφωνίας, ανοχής της διαφορετικότητας και απαγόρευσης των διακρίσεων. Αξίες αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Αρχές που κωδικοποιήθηκαν στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και αποτελούν, πλέον, τον οδικό χάρτη για την εξέλιξη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ολοκλήρωσή της, τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των θεσμών της.

Κυρίαρχο ρόλο στην προάσπιση της συνοχής της Ένωσης και την ευόδωση του ευρωπαϊκού οράματος διαδραματίζει από την ίδρυσή του ως σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ένας κορυφαίος θεσμός  στον οποίο από τη συμμετοχή της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα η χώρα μας συμμετέχει με κορυφαίες νομικές προσωπικότητες της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και του Δικαστικού μας Σώματος.

Η τοποθέτηση του κορυφαίου Πανεπιστημιακού Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου το 2011 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συνέπεσε χρονικά με βαθύτερες προκλήσεις  με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μας. Κυρίως, εξαιτίας ευρύτερων μετασχηματισμών στην οικονομία και την κοινωνία μας, που συντελέστηκαν στον απόηχο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Μια περίοδος στην οποία, η άνοδος της ακροδεξιάς και η συνεπαγόμενη έξαρση της ρητορικής μίσους, σε συνδυασμό με τις αναπόφευκτες περικοπές στις δαπάνες του Κοινωνικού Κράτους, και τις γνωστές παθογένειες στην απονομή της δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο, προκάλεσαν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο τροφοδότησε την ραγδαία αύξηση των προσφυγών εναντίον της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας εμφατικά τα βήματα που οφείλει να κάνει η χώρα μας στην κατεύθυνση συμμόρφωσης με τις αποφάσεις και τη νομολογία που παράγεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις ο Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος άσκησε τα καθήκοντα του με πλήρη δικαιικη συνείδηση και επιστημονική επάρκεια.  Η  ποιότητα του δικαστικού έργου και της προσωπικότητας του αναγνωρίστηκε εμπράκτως με τη δίκαιη και πανηγυρική εκλογή του στην Προεδρία του ΕΔΔΑ το 2019, από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του. Μια εκλογή, η οποία συνοδεύτηκε από τις ευχές σύσσωμης της Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας της χώρας μας για ευδόκιμη και εμπνευσμένη προεδρία. Μια προεδρία στην οποία περίοπτη θέση καταλαμβάνει η εφαρμογή νέων μεθόδων και διαδικασιών για την επιτάχυνση της επεξεργασίας των υποθέσεων που καταλήγουν στο ΕΔΔΑ, αλλά και η επέκταση του Δικτύου Ανωτάτων Δικαστηρίων και, βεβαίως, ο διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με το Αμερικανικό και Αφρικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια συνεργασία που δημιουργεί ένα ευρύτατο δίκτυο και καλλιεργεί το γόνιμο έδαφος που απαιτείται για την εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών ως πανανθρώπινες αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Κυρίες και Κύριοι,

Στη διάρκεια της θητείας του Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με πολυποίκιλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η μείζονα προσφυγική κρίση ,και κυρίως το δεύτερο κύμα του 2019-2020, το οποίο βιώνει πρωτίστως η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Τιμώντας την τεράστια προσωπική του παρακαταθήκη και την μακρά παράδοση της οικογένειάς του, ο Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος, τίμησε με την πορεία του το αξίωμα του, αλλά και την χώρα του. Ενώ, παράλληλα, έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη τόσο για τον διάδοχό του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και για τον επόμενο Έλληνα Δικαστή στον κορυφαίο αυτό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να εκφωνώ χαιρετισμό στη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προς τιμήν του απερχόμενου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κυρίως, γιατί όλες οι ευχές που ακούστηκαν για την ανάληψη των καθηκόντων του Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου έχουν βρει απτό αντίκρισμα στην εξαίρετη θητεία του.

Ο Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανος για αυτή του την πορεία. Την ίδια περηφάνια αισθάνεται η νομική πανεπιστημιακή κοινότητα. Την ίδια περηφάνια αισθάνεται το Δικαστικό μας σύστημα. Την ίδια περηφάνια αισθάνεται η χώρα. Σας ευχαριστώ!

 

Close