Υποεπιτροπή Εμπορίας Ανθρώπων - Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης

Υποεπιτροπή Εμπορίας Ανθρώπων – Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης

2020.07.28

Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Από την καθιέρωσή της ως παγκόσμιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2013, η 30η Ιουλίου δεν αποτελεί μια μέρα εορτασμού.

Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας πέφτουν στα δίχτυα του trafficking σε όλες τις εκφάνσεις του: την σεξουαλική εκμετάλλευση, την εμπορία ανθρώπινων οργάνων, την καταναγκαστική εργασία. Με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, δεν αποτελεί μια μέρα εορτασμού.

Αποτελεί μια μέρα αφύπνισης για όλους τους πολίτες του κόσμου, καθώς το trafficking επηρεάζει όλες τις χώρες. Είτε ως χώρες προέλευσης, είτε ως χώρες μετάβασης, είτε ως χώρες προορισμού. Μια μέρα αφύπνισης της ανθρωπότητας ενόψει μιας ζοφερής πραγματικότητας που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τον πόνο, τον εξευτελισμό και την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αλλά και μια μέρα στην οποία ανανεώνεται η δέσμευση που έχει αναλάβει η ανθρωπότητα για την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο στην πιο χυδαία της μορφή.

Για την ελληνική Πολιτεία, όμως, η σημερινή μέρα έχει έναν ακόμα βαθύτερο συμβολισμό.

Γιατί δεν θυμίζει μόνο την κατεύθυνση στην οποία οφείλουμε να κινηθούμε ως Πολιτεία.

Θυμίζει ταυτόχρονα τον δρόμο που έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα στην οικοδόμηση ενός αρραγούς πολιτικού μετώπου κατά της εμπορίας και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, απόδειξη του οποίου αποτελεί η Επιτροπή για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Μια επιτροπή η οποία, από την αρχική της συγκρότηση ως άτυπη διακομματική επιτροπή και ανεξαρτήτως συνθέσεως, λειτούργησε με την αναγκαία συναίνεση και επέδειξε την απαιτούμενη ομοψυχία.

Η σημερινή παρουσία όλων των πολιτειακών παραγόντων στη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του trafficking, αποδεικνύει πως το πολιτικό αυτό μέτωπο όχι μόνο δεν διασπάται αλλά διευρύνεται.

Όλοι οι πυλώνες του Πολιτεύματός μας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση, το σύνολο των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και, τέλος, τα μέλη της Επιτροπής δηλώνουν σήμερα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι ενωμένοι απέναντι στο έγκλημα της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα μας, ως σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή αλλά και ως πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να διαχειριστεί τις μεγάλες δυσχέρειες που προκαλεί η μεγιστοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος, και να αντιμετωπίσει την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και  την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από τους εμπόρους της ελπίδας. Και τούτο μπορεί να συμβεί μόνο εάν υπάρχει εγρήγορση και σύμπνοια απέναντι σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Ενόψει αυτών, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης, παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων προκειμένου η αξία της ανθρώπινης ζωής να είναι απολύτως σεβαστή,  να προστατεύονται αποτελεσματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και, εν γένει τα θεμελιώδη δικαιώματα και, τέλος, να εντοπίζονται και να παραδίδονται στη δικαιοσύνη όλοι όσοι προσπαθούν να θίξουν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση διαπράττοντας  αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα.

Σας ευχαριστώ!

Close