Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης. κ. Κώστα Τσιάρα.

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης. κ. Κώστα Τσιάρα.

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό την Προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης. κ. Κώστα Τσιάρα, τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών.

Στη διάσκεψη υπό τον γενικό τίτλο «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και Κράτος Δικαίου» ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας ως ενός από τους τρείς πυλώνες που στηρίζουν το οικοδόμημα των κοινών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επεσήμανε ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ενώ τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού νομικού πλαισίου και την εφαρμογή πολιτικών που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας, την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι συμμετέχοντες Υπουργοί εξέφρασαν τις απόψεις επί των ανωτέρω ζητημάτων και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εθνικά δικαστικά συστήματα και την εμπειρία υπό συνθήκες πανδημίας.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα. Marija Pejčinović Burić, μεταξύ άλλων, παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δικαιοσύνη, το οποίο εδράζεται στους πυλώνες της εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μήνυμά του ο Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, ο κ. Didier Reynders αναφέρθηκε στην μακρά συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα Κράτους Δικαίου.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), ο κ. Ramin Gurbanov παρουσίασε, την Έκθεση Αξιολόγησης του 2020 σχετικά με τις κύριες τάσεις των δικαστικών συστημάτων των 45 Ευρωπαϊκών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Στη Διάσκεψη έκαναν επίσης παρεμβάσεις ο κ. Rik Daems, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Róbert Ragnar Spano, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Gianni Buquicchio, Πρόεδρος της Επιτροπής Βενετίας και η κα Nina Betetto, Πρόεδρος της του Συμβουλευτικού Συμβουλίου των Ευρωπαίων Δικαστών (CCEJ).

 Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας παρουσίασε τα συμπεράσματα της Διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα για την επιτυχία της επικείμενης Γερμανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ευχήθηκε η επόμενη συνάντηση Υπουργών Δικαιοσύνης να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία όλων.

Close