Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Μαρία Δήμα και τον Γιώργο Ευγενίδη για την εφημερίδα Political

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Μαρία Δήμα και τον Γιώργο Ευγενίδη για την εφημερίδα Political

- Κύριε υπουργέ, οι πολίτες για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών πλήττονται από το νέο Lockdown το οποίο θα παραταθεί. Πως προστατεύονται όσοι εντάσσονταν στο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας το οποίο έχει λήξει από το περασμένο Καλοκαίρι;

Με απόφαση του Πρωθυπουργού έχουν ανασταλεί όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και όλοι οι πλειστηριασμοί  καθ’ όλη την περίοδο επιβολής του lock-down. Παρέχεται έτσι, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας ένα ασφαλές δίχτυ προστασίας όχι μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά για όλους τους οφειλέτες.

- Οι νέοι δικηγόροι και οι ασκούμενοι έχουν στην κυριολεξία "γονατίσει" από την επέλαση της πανδημίας και από την υπολειτουργία των δικαστηρίων υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρόβλεψη γι αυτή τη κατηγορία του νομικού Κλάδου, ώστε να μην εισπράξει και απαξίωση από την Πολιτεία;

Με τη νέα ΚΥΑ παρατείνεται το σημερινό καθεστώς μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η διενέργεια όλων των δικών της τακτικής διαδικασίας, που διεξάγονται εγγράφως και επομένως δεν απαιτείται η παρουσία μαρτύρων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η «χρυσή τομή». Αφενός δηλαδή αποφεύγουμε το συνωστισμό στα δικαστήρια και αφετέρου διατηρούμε «ζωντανές» κρίσιμες λειτουργίες της δικαιοσύνης, ώστε οι δικηγόροι να μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημα τους.

Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε σταθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στο νομικό κόσμο και ειδικά στους νέους δικηγόρους που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει προβλεφθεί ήδη η ένταξη των δικηγόρων στο ευεργετικό μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυσή τους. Σας θυμίζω πως με το άρθρο 66 του Ν. 4756/2020, προβλέπεται η έκτακτη ενίσχυση των δικηγόρων από τους πόρους του ΟΑΕΔ.

- Στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχετε τοποθετήσει την ειδική πύλη εκνέφωσης και θερμομέτρησης. Υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα δικαστήρια της χώρας - κυρίως τα μεγάλα - όπου επικρατεί πολύ μεγαλύτερος συνωστισμός ατόμων;

Πρόκειται για μια καινοτόμα «έξυπνη» πύλη απολύμανσης και θερμομέτρησης όλων των εισερχομένων στους χώρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, ενώ σχεδιάζουμε να τοποθετηθούν επιπλέον 10 πύλες προηγμένης τεχνολογίας στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

-Εκτός από τους νέους νόμους που αφορούν στο οικογενειακό δίκαιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, ποιες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν και σε ορθότερη απονομή της Δικαιοσύνης προβλέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης;

Στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιάσω το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων με το οποίο θεσμοθετούνται δύο νέοι κλάδοι δικαστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή το Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στο οποίο θα ενταχθούν οι διατάξεις για την επέκταση του θεσμού της πιλοτικής δίκης στα πολιτικά δικαστήρια.

-Γιατί είναι διαφορετική η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας; Η αντιπολίτευση σας χρεώνει ότι έχετε χάσει την μπάλα...

Από το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση ακολούθησε πιστά τις εισηγήσεις και τις υποδείξεις των ειδικών λοιμοξιολόγων και επιδημιολόγων και έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της διαχείρισης του πρώτου κύματος έδωσε τον αναγκαίο χρόνο για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ τις οποίες σχεδόν διπλασιάσαμε μέσα σε μερικούς μήνες, ενώ μπορέσαμε να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Όπως τον περασμένο Μάρτιο, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν αυτοσχεδιάζουμε. Αντίθετα, ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις υποδείξεις της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  Επομένως, η κριτική της αντιπολίτευσης για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων τελικά δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης. Στρέφεται, δυστυχώς, εναντίον όλων των ανθρώπων του ΕΣΥ. Στρέφεται εναντίον όσων με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό για να σώσουν ανθρώπινες ζωές στα νοσοκομεία της χώρας. 

-Είμαστε κοντά στο να δούμε φως στην άκρη του τούνελ και να ξεκινήσει η άρση των περιορισμών;

Ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν την εξέλιξη της πανδημίας μιλούν για τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της κατάστασης. Παρόλα αυτά, περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν. Η επόμενη περίοδος θα είναι αναμφισβήτητα δύσκολη, μέχρι να βγούμε ξανά στο ξέφωτο.

Close