Γ. Κώτσηρας: Μείωση των εκκρεμών υποθέσεων σε εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Γ. Κώτσηρας: Μείωση των εκκρεμών υποθέσεων σε εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Αθήνα, 22/02/2021

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, από το βήμα της Βουλής σε απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεωργίου Κατρούγκαλου, διευκρίνισε ότι, «το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη επίγνωση και εργάζεται για την έγκαιρη συμμόρφωση της Χώρας προς τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ»

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης έκανε ειδική αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα σημείωσε αξιόλογη πρόοδο το 2020 στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ επί ελληνικών υποθέσεων, καθόσον οι εκκρεμείς υποθέσεις μειώθηκαν κατά 38,5%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό για την εικόνα της χώρας στον Οργανισμό.

Όπως ενδεικτικά τόνισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία «Την 01-01-2021 ο αριθμός των ανεκτέλεστων αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας ανερχόταν σε 120 έναντι 195 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020, 238 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2019 και 305 το 2018!» γεγονός που πέραν πάσης αμφιβολίας καταδεικνύει την σταθερή μείωση του αριθμού των ανεκτέλεστων αποφάσεων επί ελληνικών υποθέσεων.

Ο κ. Κώτσηρας επεσήμανε ότι «Τα λαμβανόμενα ατομικά και γενικά μέτρα εκτέλεσης και η σχετική πρόοδος παρουσιάζονται με πληρότητα στα σχέδια δράσης και τις σχετικές εκθέσεις αποτίμησης δράσης (actionplans, actionreports) που ετοιμάζει το ΝΣΚ, τα οποία σταθερά και αποτελεσματικά υποστηρίζει η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία τόσο στις Συνόδους «Δικαιώματα του Ανθρώπου» της Επιτροπής Υπουργών όσο και στην τακτική επικοινωνία μας με την Υπηρεσία εκτέλεσης της Γραμματείας της Επιτροπής Υπουργών.» και κατέληξε στο ότι «Η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με υπερεθνικές πηγές πρέπει να τεθεί εκτός του πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης.»

Τέλος, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι «σε ότι αφορά στις διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζεται η νομοπαρασκευαστική διαδικασία, προκειμένου να ενταχθούν σε προσεχή νομοθετήματα.»

Close