«Με μετριοπάθεια αλλά και ενθουσιασμό για τον ρόλο που ανέλαβαν, με πείσμα αλλά και πίστη στην αποστολή τους, τα μέλη του Εθνικού Συμβούλιου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας υιοθέτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το οποίο αποτελεί το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευχαριστώ τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την μεθοδική τους δουλειά, ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά το #ΕΣΡΜ και να καταλήξει σε ένα λειτουργικό, αξιόπιστο Σχέδιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ρατσιστικής βίας. Παρά τις νίκες και τις επιτυχίες μας, ωστόσο, ο δρόμος για μια ανοιχτή, πλουραλιστική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις, με ίσες, περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους, είναι ακόμα μακρύς».
Από τον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην Ημερίδα της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κυρίες και Κύριοι,
«Ως κοινωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Πρέπει να καταπολεμούμε διαρκώς τον ρατσισμό και τις διακρίσεις: τις ορατές διακρίσεις, φυσικά. Αλλά επίσης και τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που δεν διακρίνονται εύκολα — Να καταπολεμάμε τις ασυνείδητες προκαταλήψεις μας»
Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υψώνοντας την ευρωπαϊκή ρομφαία ενάντια στον Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία.
Έκτοτε, σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα έγιναν σημαντικά βήματα.
Σπουδαίες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν.
Καινούργιες, καινοτόμες δράσεις σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν.
Ενώ οι ιδέες του διχασμού και της μισαλλοδοξίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα, αποδοκιμάστηκαν, πολιτικά, από τους ίδιους τους πολίτες, περιορίζοντας δραστικά την απήχησή τους.
Η συζήτηση όμως παραμένει επίκαιρη.
Ιδιαιτέρως, κάτω από το πρίσμα των υπαρκτών νέων προκλήσεων του μεταναστευτικού / προσφυγικού που συνεχίζει να ταλανίζει τον κόσμο μας αλλά και την γειτονιά μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Ναι, στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, χρώματος εθνότητας, θρησκείας, ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθρεπτίζονται, πράγματι, οι υποχρεώσεις της Πολιτείας για σεβασμό στην αξιοπρέπεια, στην προέλευση, στα πιστεύω και στις επιλογές του κάθε ανθρώπου.
Για να ξεφύγουμε όμως οριστικά από τον κύκλο των διακρίσεων και της ρητορικής του μίσους, δεν αρκεί η επιμονή στην επανάληψη των στερεότυπων ρητορικών σχημάτων.
Αντίθετα, οφείλουμε να ξεφύγουμε από την ξύλινη ρητορεία.
Και να αναλάβουμε δράσεις -όχι με λόγια, αλλά με έργα- υπέρ της ανεκτικότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Να αναλάβουμε δράσεις, ακριβώς, με τον τρόπο που δούλεψαν τα τελευταία δύο χρόνια τα στελέχη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αθόρυβα, αλλά με σύστημα και μεθοδικότητα.
Με μετριοπάθεια, αλλά και με ενθουσιασμό για τον ρόλο που ανέλαβαν.
Με πείσμα αλλά και πίστη στην αποστολή τους, αυτά τα στελέχη κατάφεραν να μετατρέψουν έναν αδρανή, μη παραγωγικό μηχανισμό σε ένα λειτουργικό, αξιόπιστο, δημοκρατικό πλουραλιστικό Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
Ένα Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε τον περασμένο Δεκέμβριο το Πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με οριζόντιες πολιτικές που απαιτούν τη συνεργασία πολλών Υπουργείων.
Αλλά και κάθετες πρωτοβουλίες κάθε Υπουργείου, οι οποίες όλες μαζί οικοδομούν ένα πλήρες πλέγμα προστασίας για όλους όσοι δεν χωρούν στους «μέσους όρους». Στους διαφορετικούς, τους αδύναμους, τους ευάλωτους.
Όπως θα εξηγήσει αναλυτικά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ Κώτσηρας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας:
- έχει ήδη εκπονηθεί Οδηγός για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος, ο οποίος μεταφράστηκε σε 9 γλώσσες
- Διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την αρτιότερη κατάρτιση εισαγγελέων στο ρατσιστικό έγκλημα
- Σχεδιάζεται εκστρατεία δημοσιότητας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών κατά της ρατσιστικής βίας
Κυρίες και Κύριοι,
Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού, στον οποίο εδράζεται ολόκληρο το οικοδόμημα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, επομένως, αποτελεί έναν μόνο από τους άξονες της πολιτικής μας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της ρατσιστικής βίας και της ρητορικής μίσους.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης
- Συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με σαφή προτεραιότητα τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις.
- Διαμορφώνει από κοινού με τους εκπροσώπους των οργανώσεων συνεκτικές δράσεις για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, συμμετέχοντας σε υψηλό επίπεδο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FAROS.
- Συμμετέχει δια του Γενικού της Γραμματέα στην Κυβερνητική Επιτροπή για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤ Κοινότητας
- Διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και πνεύμα συνεργατικότητας με τις ανεξάρτητες Αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη
- Ενθαρρύνει τη λειτουργία και αφουγκράζεται τις ανησυχίες της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Στο ίδιο πνεύμα, με πρωτοβουλία, εποπτεία και συντονισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υιοθετήθηκε για 1η φορά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο με τη σειρά του διασφαλίζει/προστατεύει/ενδυναμώνει το παιδί στην ελληνική κοινωνία
Κυρίες και Κύριοι,
Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης της πολιτείας με την κοινωνία των πολιτών είναι σταθερή, διαρκής, αδιαπραγμάτευτη.
Η άρση των διακρίσεων βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών που εφαρμόζουμε.
Και καταλαμβάνεται σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε.
Στο δίκαιο που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις, στις επικείμενες τροποποιήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος, στη δικαστική εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια διανύσαμε μεγάλες αποστάσεις.
Παρά τις νίκες και τις επιτυχίες μας, ωστόσο, ο δρόμος για μια ανοιχτή, πλουραλιστική κοινωνία, με λιγότερες ή χωρίς διακρίσεις, με ίσες ή περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους, είναι ακόμα μακρύς.
Σας ευχαριστώ!