Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας στην εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, για τα Συντάγματα της Επαναστατικής Περιόδου

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας στην εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, για τα Συντάγματα της Επαναστατικής Περιόδου

Αθήνα, 28/06/2021

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας, συμμετείχε την Παρασκευή 25 Ιουνίου στην εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης, στο Άστρος Κυνουρίας, με θέμα: «Τα Συντάγματα της Επαναστατικής Περιόδου (1822, 1823, 1827)», με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής:

«Η υιοθέτηση των Συνταγμάτων της Εθνεγερσίας συντελέστηκε κάτω από ιδιαίτερα ιδιόμορφες συνθήκες κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και αποτέλεσε τη βάση για την πολιτειακή οργάνωση της χώρας μας μετά την Επανάσταση. Ο Αγώνας αυτός ταυτίστηκε εξ αρχής με το αίτημα των επαναστατημένων Ελλήνων για εγκαθίδρυση φιλελεύθερου - δημοκρατικού πολιτεύματος.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι με τα τρία επαναστατικά Συντάγματα, δηµιουργήθηκε στην επαναστατηµένη Ελλάδα και κληροδοτήθηκε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, µια ισχυρή παράδοση συνταγµατισµού, που έµελλε να αποδειχθεί καθοριστικής σηµασίας και για την περαιτέρω πορεία του ελληνικού πολιτεύµατος.

H γένεση ενός νέου Κράτους, άλλωστε, προϋποθέτει την πολιτική του ύπαρξη, αυτή δε με τη σειρά της προϋποθέτει τη συνταγματική οργάνωση της Πολιτείας. Οι Έλληνες, από τα πρώτα βήματα του επαναστατικού τους αγώνα, θεώρησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό κράτος χωρίς Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αποτελούσε, δηλαδή, συστατικό στοιχείο της ανεξαρτησίας του επαναστατημένου Έθνους.

Η συμβολή των δικηγόρων στην προστασία των θεσμών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, εν τέλει, στη διαφύλαξη του ίδιου του δημοκρατικού Πολιτεύματος και των ελευθεριών για τις οποίες οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν είναι κομβικής σημασίας.

Και αυτά τα προτάγματα ξεπερνούν πολύ τον καθένα από εμάς ως άτομο, αλλά μας μετατρέπουν σε έναν κρίκο μιας πολύτιμης αλυσίδας διαφύλαξης της ομαλής λειτουργίας των θεσμών και, εν τέλει, της ποιότητας της Δημοκρατίας μας».

Close