Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

«Ο Κρέοντας είχε αποφασίσει ότι το σώμα του Πολυνίκη, αδελφού της Αντιγόνης, ο οποίος είχε επαναστατήσει εναντίον της πόλης, δεν αξίζει την κατάλληλη ταφή.

Η Αντιγόνη επαναστάτησε, με την αιτιολογία ότι υπάρχει νόμος ανώτερος από αυτόν του κράτους.

Ήταν η Αντιγόνη που συμβόλιζε τον αγώνα μας γιατί ήταν με τον δικό της τρόπο μαχητής της ελευθερίας» σημειώνει στην αυτοβιογραφία του ο Νέλσον Μαντέλα για να περιγράψει, μέσα από την αρχαία ελληνική τραγωδία, τη δική του τραγωδία και την τραγωδία της φυλής του.

Την τραγωδία του διχασμού του λαού του, που ο ίδιος βίωσε από τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στο χωριό Μβέζο του Κέιπ Τάουν,  μέχρι τις τοπικές φυλακές της Πρετόρια και τις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας της νήσου Ρόμπεν και του Πόλσμουρ.

Η βαθιά σύνδεσή του Μαντέλα με την Ελλάδα σφυρηλατήθηκε μέσα από τα Ελληνικά Γράμματα στα οποία μυήθηκε στα 27 χρόνια της παραμονής του στις φυλακές της Νοτίου Αφρικής, αλλά συνδέθηκε στενά και με τους ίδιους τους Έλληνες, όπως ο δικηγόρος Γιώργος Μπίζος, ένας από τους συνηγόρους του Νοτιοαφρικανού Ηγέτη κατά του καθεστώτος του Απαρτχάιντ και ένας από τους μετέπειτα θεμελιωτές της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας.

Στην πολυτάραχη ζωή του, ο Ματίμπα αγωνίστηκε για την φυλή του και τα δικαιώματα της.

Αλλά από τον αγώνα του κέρδισε την ενότητα του ολόκληρος ο Λαός του.

Από την δράση του, από το παράδειγμά του βγήκε κερδισμένη, τελικά, ολόκληρη η Αφρικανική ήπειρος, η οποία τον κατέταξε δικαίως ανάμεσα στα  παγκόσμια σύμβολα κατά των ανισοτήτων, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Παγκόσμιο σύμβολο της ενότητας και της ανεκτικότητας.

Παγκόσμιο σύμβολο της Ειρήνης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ.

Παγκόσμιο Σύμβολο της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας και της Δημοκρατίας.

Κυρία Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη,

Κυρίες και Κύριοι,

Στο μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, πριν από μερικά χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε πει πως «ο  καλύτερος φόρος τιμής είναι οι πράξεις μας».

Αυτήν την ημέρα στοχασμού για τη ζωή και το έργο του Νέλσον Μαντέλα, με αφορμή τη γέννησή του, ας ασπαστούμε την κληρονομιά του και ας επιδιώξουμε να μιμηθούμε το παράδειγμα του υπέρ της παγκόσμιας Ειρήνης, υπέρ του Κράτους Δικαίου, υπέρ της Δημοκρατίας.

Close