Εγκαίνια Έκθεσης στα πρώην Δικαστήρια της Σανταρόζα

Εγκαίνια Έκθεσης στα πρώην Δικαστήρια της Σανταρόζα

Εγκαίνια Έκθεσης στα πρώην Δικαστήρια της Σανταρόζα

Παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, εγκαινιάστηκε η έκθεση – εικαστικό πολύπτυχο «Μεθεόρτια – από το 21’ στο 22’» στα παλιά Δικαστήρια της οδού Σανταρόζα.

Την έκθεση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, το Ίδρυμα Hellenic Diaspora και η Συλλογή Κωστόπουλου, τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας Ντίνος Κόκκινος, ο οποίος προλογίζοντας ανέφερε μεταξύ άλλων : «Εγκαινιάζεται σήμερα ένας σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός μια έκθεση γεμάτη χρώμα, φως, ιστορία, μνήμες και πολλές παρακαταθήκες για το μέλλον. Μια έκθεση σε έναν ιστορικό χώρο, στα παλιά Δικαστήρια της Αθήνας, εδώ που για πολλές δεκαετίες χτυπούσε η καρδιά της Δικαιοσύνης. Αίθουσες φορτωμένες με μνήμες και ακροατήρια δικαστηρίων που γράψανε τη δική τους ιστορία.

Αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου τα τελευταία χρόνια, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, ζωντανεύει, φωτίζεται και από ένα σκοτεινό και γκρίζο κτίριο, από ένα κουφάρι σκιών και αναμνήσεων μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και δημιουργίας. Και αυτό γίνεται σήμερα. Η εικαστική Θεσσαλία εδώ είναι παρούσα και για τον επόμενο μήνα η καρδιά της θα χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, οι οποίοι και εγκαινίασαν την έκθεση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η προσπάθεια της τέχνης να αποδείξει τη σχέση της με τον χρόνο είναι συνεχής. Αναδεικνύουμε ένα χώρο με βαρύ ιστορικό αποτύπωμα και αυτό γίνεται πράξη με μια εξαιρετική έκθεση, στην οποία συμμετέχουν με τα έργα τους σημαντικοί καλλιτέχνες, μια έκθεση που μας συνδέει με την βαριά ιστορία του τόπου και ανοίγει ορίζοντες για το μέλλον. Χαιρετίζω τη παρουσία των σημαντικών Θεσσαλών καλλιτεχνών, που δίνουν το δικό τους στίγμα και καταγράφουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως «είναι μια ξεχωριστή έκθεση όπου οι Θεσσαλοί δημιουργοί πρωταγωνιστούν και μέσα από τα έργα τους συνδιαλέγονται με κορυφαίους φιλέλληνες ζωγράφους και κορυφαίους σύγχρονους εικαστικούς. Μια έκθεση που αφηγείται εύγλωττα την περιπέτεια της Νεοελληνικής τέχνης από την εθνική παλιγγενεσία του 1821 μέχρι σήμερα.

Μέσω της τέχνης που αποτελεί τη γλαφυρότερη απεικόνιση των μεγάλων διακυβευμάτων κάθε εποχής, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από το 1821, από τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της ελληνικής ψυχής, από τα οράματα του λαού μας για ειρήνη, ενότητα, ελευθερία, δημοκρατία και εθνική αναδημιουργία». Επίσης, συνεχάρη τους Θεσσαλούς καλλιτέχνες που μας κάνουν περήφανους και ταξιδεύουν με τα έργα τους τη Θεσσαλία παντού στον κόσμο καθώς και τους διοργανωτές.

Χαιρετισμό απεύθυνε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος επιμελήθηκε της έκθεσης, μίλησε και ξενάγησε με γλαφυρό τρόπο τους παρευρισκόμενους στα «μονοπάτια» του εικαστικού αυτού πολύπτυχου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πανόραμα Θεσσαλών ζωγράφων όπου εκθέτουν έργα τους οι: Χρίστος Κάρας, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Αντωνόπουλος, Χρήστος Σαμαράς, Ανδρέας Γιαννούτσος, Κώστας Νταής, Κάλλη Καστώρη, Χρήστος Παπανικολάου, Στέργιος Στάμος και Ράνια Σχορετσανίτη.

Επίσης, συγκινητικό είναι και το «φυλάκιο μνήμης», μια αίθουσα αφιερωμένη στους : Γιώργο Γούλα, Κλεάνθη Χατζηνίκο, Στέργιο Χατζούλη και Γιάννη Τρούκη.

Η βραδιά έκλεισε με μια συναυλία του γνωστού τενόρου Ευάγγελου Γιαμούρη.

Παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, ο πρώην Υπουργός Χρήστος Αηδόνης, ο Γεν. Γραμματέας Πάνος Αλεξανδρής, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Βίκυ Γιαβή, ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η Πρόεδρος του ΔΣ του κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών Σοφία Λυγνού, Δικαστές και πολλοί εκπρόσωποι του εικαστικού και καλλιτεχνικού χώρου.

Close