Κώστας Τσιάρας: Προσήλωση της κυβέρνησης στο πυκνό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Κώστας Τσιάρας: Προσήλωση της κυβέρνησης στο πυκνό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Άρθρο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα POLITICAL. 

Με την απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών για τη λήξη του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας έκλεισε οριστικά μια μακρά περίοδος στενής επιτήρησης της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που βρίσκει τη χώρα μας περισσότερο θωρακισμένη απέναντι σε μελλοντικές, απρόσμενες απειλές, όπως η ενεργειακή κρίση, που ήδη προκαλεί αναταράξεις, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εθνική μας οικονομία.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει όλες τις πρωτοβουλίες του, ώστε να μετριαστεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, όμως, θα επιβεβαιωθεί η προσήλωση της κυβέρνησης σε ένα πυκνό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που εδραιώνει τις τομές που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του Κράτους μας.

Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκπονηθεί ήδη ένα ευρύ πλέγμα πρόσθετων αλλαγών σε όλους τους άξονες της πολιτικής μας: Για τη ψηφιακή στρατηγική του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχεδιάζουμε ακόμα περισσότερες εφαρμογές, οι οποίες αναμένεται άμεσα να τεθούν σε παραγωγική λειτουργία, όπως οι ψηφιακές δίκες (απομακρυσμένη παράσταση διαδίκων και κατάθεση μαρτύρων και κατηγορουμένων) και η καθιέρωση των ηλεκτρονικών πινακίων σε όλα τα δικαστήρια της επικράτειας, συνολικού προϋπολογισμού 19,2 εκ. ευρώ.

Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, εισάγονται στα Ειδικά Τμήματα των Δικαστηρίων υποθέσεις με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα, το νέο Γραφείο Συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων της δικαιοσύνης τίθεται σε παραγωγική λειτουργία και υλοποιείται η επιμόρφωση των δικαστών δημιουργώντας μια νέα γενιά δικαστικών λειτουργών, με βαθύτερες, πιο σφαιρικές και συνάμα πιο εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτεί η σύγχρονη εποχή.

Παράλληλα, προσθέτουμε νέα εξωδικαστικά εργαλεία στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών που συμπληρώνουν το δικαιοδοτικό μας σύστημα με ένα νέο νομοσχέδιο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία, ενώ παράλληλα απλοποιούμε περαιτέρω τις διαδικασίες της διοικητικής δίκης με την επικαιροποίηση και την ενοποίηση της Διοικητικής Δικονομίας.

Για την καλύτερη στελέχωση της Δικαιοσύνης, προωθείται η ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, μέσω της οποίας θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα στα δικαστήρια  τουλάχιστον 500 νέοι δικαστικοί υπάλληλοι. Επιπλέον, μέσω διαγωνισμού που θα διενεργηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται η πρόσληψη 75 ειδικών επιστημόνων που θα επικουρούν το έργο των δικαστικών λειτουργών και τίθεται σε λειτουργία το νέο σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας, που αναμένεται να στελεχωθεί με 750 νέους υπαλλήλους.

Τέλος,  αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις υποδομές της Δικαιοσύνης μέσα από τη συστηματική αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δικαστηρίων της επικράτειας και τον χωρικό ανασχεδιασμό των δικαστικών υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιούμε μεθοδικά, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, την ΚΤΥΠ ΑΕ και το Υπουργείο Υποδομών ένα ευρύ κτηριολογικό πρόγραμμα που  περιλαμβάνει την ανέγερση εννέα νέων δικαστικών μεγάρων και την ανακατασκευή πέντε δικαστικών μεγάρων, συνολικού προϋπολογισμού 550.000.000 ευρώ.

Close