Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Καβάλα

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Καβάλα

«Τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήσαμε σημαντικές τομές στο εθνικό δικαστικό σύστημα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Προχωράμε με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, την αναβάθμιση του επιπέδου του Κράτους Δικαίου και την περεταίρω θωράκιση των θεσμών και της ανεξάρτητης λειτουργίας τους», ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Καβάλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρία Πρόεδρε του Συμβουλίου της Επικρατείας

Κυρία Πρόεδρε του Αρείου Πάγου,

Κύριε Πρόεδρε της Ολομέλειας,

Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων,

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω για μια ακόμα φορά στις εργασίες της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Μια ολομέλεια με νέα σύνθεση μετά τις αρχαιρεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία συνέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον δικηγορικό κλάδο.

Με πολλά προβλήματα συσσωρευμένα από το παρελθόν. Αλλά και με νέες προκλήσεις για το μέλλον.

Προκλήσεις που προκύπτουν από τις ριζικές αλλαγές που επιχειρούνται στο νομικό πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Αλλά και από τις εσωτερικές προκλήσεις. Από τις πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, που υλοποιούνται στο εθνικό δικαστικό σύστημα, τα τελευταία 3 χρόνια και απαιτούν τη συνεχή προσαρμογή του δικηγορικού κλάδου στις νομοθετικές αλλαγές: Τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποιούνταν πάντα σε ανέφελο περιβάλλον.

Με τη σκιά της πανδημίας να απλώνεται σε όλη τη χώρα, με κλειστά δικαστήρια και χιλιάδες δικηγόρους, ειδικά νέους δικηγόρους κάτω από τα όρια της επιβίωσης. Αλλά με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και στήριξης των αιτημάτων τους στα συναρμόδια Υπουργεία.

Πολλές φορές με διαφορετικές και προσεγγίσεις. Όπως για τη διαμεσολάβηση και την πιλοτική δίκη. Αλλά πάντοτε με ειλικρινή διάθεση διαλόγου και συνεργασίας, που ήραν τελικά τις αρχικές επιφυλάξεις.

Άλλοτε πάλι με συγκλίνουσες απόψεις. Για την ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης, για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, την ηλεκτρονική ροή της μήνυσης, τα ψηφιακά πινάκια, τις ψηφιακές υπογραφές για δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, την ηλεκτρονική έκδοση δικαστικών αποφάσεων και πολλές ακόμα εφαρμογές που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε από κοινού, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, διευκολύνοντας και απλοποιώντας την καθημερινότητα δικηγόρων, διαδίκων και πολιτών.

Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι,

Για την κυβέρνηση μας, δεν είναι η ώρα του απολογισμού του έργου μας. Άλλωστε, ειδικά  για τον τομέα της Δικαιοσύνης είναι γνωστές οι παρεμβάσεις μας που έχουν βελτιώσει αισθητά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.

Για εμάς, είναι η στιγμή της επιτάχυνσης του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος για την αναβάθμιση του επιπέδου του Κράτους Δικαίου, για την περεταίρω θωράκιση των θεσμών και της ανεξάρτητης λειτουργίας τους.

Είναι η ώρα να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, είναι η ώρα της  αναβάθμισης των υποδομών της, η ώρα της  περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών, της εμβάθυνσης της ψηφιακής μας στρατηγικής, της ανάπτυξης νέων εξωδικαστικών εργαλείων με τη συμμετοχή των δικηγόρων, της αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της, όπως η υποστελέχωση των δικαστηρίων, που αντιμετωπίζει και η Καβάλα, η οποία μας φιλοξενεί σήμερα για τις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Για όλες τις παραπάνω προκλήσεις, η κυβέρνηση διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο:

Με την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης που εκπονήθηκε ποτέ, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με ένα νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης των νομικών παραστατών που θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους και τους φορείς της διαμεσολάβησης και με ένα νέο νομοσχέδιο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία, που τίθεται το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση.

Με την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης των δικαστικών υπαλλήλων που εντάσσονται στον ετήσιο προγραμματισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης -εκτός των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ-.

Με ένα νέο -για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια- κτηριολογικό πρόγραμμα–μαμούθ, ύψους 550 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει την  ανέγερση 9 νέων δικαστικών μεγάρων και την αναβάθμιση 5 συγκροτημάτων δικαστικών υπηρεσιών στην ελληνική περιφέρεια.

Με τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας και τη στελέχωση του νέου Σώματος με 750 νέους ειδικούς επιστήμονες και υπαλλήλους φύλαξης των δικαστηρίων.

Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι,

Οι θεσμοί στη χώρα μας είναι εδραιωμένοι και ισχυροί. Και η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους και την ισχυροποίησή τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν εξαλειφτεί όλες οι εγγενείς ελλείψεις ή ότι δεν υφίστανται ακόμα αδυναμίες.

Αυτή η κυβέρνηση, όμως, έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να ομολογήσει αστοχίες. Και ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών.

Κυρίες και Κύριοι, οι μνήμες από την προσπάθεια εργαλειοποίησης των θεσμών είναι ακόμα νωπές. Και ως θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης, οφείλουμε να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια καθυπόταξής τους σε κομματικές σκοπιμότητες.

Αυτή η περίοδος, που η πραγματικότητα για όλους μας –και για τους δικηγόρους- γίνεται  ζοφερή εξαιτίας της κρίσης που προκαλούν οι αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, δεν ενδείκνυται για κομματικές αντιπαραθέσεις.

Οι πολίτες, οι παραγωγικές δυνάμεις και οι επιστημονικοί φορείς διεκδικούν λύσεις, που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή χωρίς να διακυβεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα. Με οικονομικά και φορολογικά μέτρα αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις, που μετριάζουν τις συνέπειες της κρίσης, προστατεύουν τον ανταγωνισμό, αλλά διασφαλίζουν ταυτόχρονα την επιβίωσή τους.

Σε λίγες ώρες, από το Βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει ένα πλήρες πλέγμα παρεμβάσεων με φορολογικές ελαφρύνσεις και οικονομικά κίνητρα, που αφορούν όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες και βεβαίως και τον κλάδο των δικηγόρων.

Από τη δική μου πλευρά, γνωρίζετε την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε να άρουμε όποιες στρεβλώσεις του Κώδικα, να διορθώσουμε αστοχίες, να διευκολύνουμε την αύξηση της δικηγορικής ύλης χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες, και να απλοποιήσουμε διαδικασίες ώστε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης.

Είμαι σίγουρος, πως η συνεργασία με τους περισσότερους από τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων ξεχωριστά αλλά και με το Προεδρείο της Ολομέλειας με το οποίο διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων τα τελευταία τρία χρόνια θα αποδώσει ακόμα περισσότερους καρπούς, επ’ ωφελεία του κλάδου των δικηγόρων, επ’ ωφελεία του δικαστικού συστήματος και της Δικαιοσύνης ως θεσμού, επ’ ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας μας.

Κύριε Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, που μας φιλοξενείτε στην όμορφη πόλη σας,

Κύριε Πρόεδρε της Ολομέλειας, Κυρίες και Κύριοι, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ολομέλειας σας.

 

Close