Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής»

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής»

Κύριε υπουργέ πρόσφατα επισκεφτήκατε μαζί με τον πρωθυπουργό μία νέα δομή για ανήλικα παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, πείτε μας για αυτό το πρόγραμμα και τις νέες δομές που αλλού εκτός Αθήνας θα δημιουργηθούν για να φιλοξενούν παρόμοιες περιπτώσεις παιδιών που δυστυχώς κακοποιήθηκαν.

Πράγματι, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα ανηλικότητας, επισκεφθήκαμε το «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο. Έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που διαθέτει για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπου μέσα σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον τα παιδιά, μπορούν να μιλήσουν για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να δώσουν πληροφορίες για την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών σε βάρος τους. Το «Σπίτι του Παιδιού» της Αθήνας, που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έχει ως τώρα αναλάβει περισσότερα από 80 περιστατικά κακοποίησης, ενώ ήδη προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την υπογραφή σύμβασης μίσθωσης χώρου ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αντίστοιχη δομή στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, έχει ανατεθεί στην ΚΤΥΠ η πλήρης ανακαίνιση κτιρίου και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ήδη, η πρόοδος της Ελλάδας στο πεδίο της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης αποτυπώνεται στον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboard) για το έτος 2022, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία. Πέραν της βελτίωσης της θέσης της Ελλάδας στη φιλικότητα της Δικαιοσύνης προς τα παιδιά, στην τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου αναφέρεται πως για πρώτη φορά ο κατάλογος των υποχρεωτικών μαθημάτων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών περιλαμβάνει τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και τις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.

Η πρωτοβουλία για το «Σπίτι του Παιδιού» συμπληρώνει άλλες σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ανηλικότητας και τη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη όπως, οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την περαιτέρω προστασία των θυμάτων βίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ανήλικα θύματα.

Έχετε την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης ενός πολύ σημαντικού και σοβαρού θεσμού της χώρας που αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία ποιες μεταρρυθμίσεις έχετε κάνει σε ό,τι αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης και κυρίως τι πρόκειται να κάνετε στην περίπτωση που το κόμμα σας κερδίσει τις εκλογές και είστε κι εσείς ξανά υπουργός Δικαιοσύνης.

Τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση εκκίνησε ένα πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, την  εμβάθυνση των αρχών του Κράτους Δικαίου και την εμπέδωση της διαφάνειας. Προϋποθέσεις βασικές και άμεσα συνδεόμενες με την αναπτυξιακή δυναμικής της οικονομίας μας.

Η υλοποίηση της στρατηγικής για την ψηφιακή δικαιοσύνη αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθιερώνοντας νέα, σύγχρονα και λειτουργικά εργαλεία στην υπηρεσία των λειτουργών και των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των πολιτών που έρχονται σε επαφή με υπηρεσίες της δικαιοσύνης. Παράλληλα θέσαμε στο επίκεντρο ζητήματα επιμόρφωσης του στελεχιακού δυναμικού της δικαιοσύνης, την ενίσχυση της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας εντός του δικαστικού συστήματος, μέσω της αναμόρφωσης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, μεταρρυθμίσαμε πλήρως το οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με την ίδρυση δύο νέων κατευθύνσεων, την κατεύθυνση Ειρηνοδικών και την κατεύθυνση Δικαστικών Υπαλλήλων που θα συμβάλλει καθοριστικά στην καλύτερη και ταχύτερη στελέχωση της δικαιοσύνης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αναμορφώσαμε το σύνολο σχεδόν των Κωδίκων της Δικαιοσύνης, απλοποιώντας τις δικαστικές διαδικασίες, καθιερώσαμε τη λειτουργία των Ειδικών Τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων έντονου αναπτυξιακού χαρακτήρα και θεσπίσαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Διαμεσολάβηση στις εμπορικές και αστικές διαφορές, ιδρύσαμε τη Δικαστική Αστυνομία που αποτελούσε πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου και συστήσαμε το νέο Γραφείο Στατιστικών της Δικαιοσύνης προκειμένου να καταστεί η εφικτή η χάραξη ενός αξιόπιστου οδικού χάρτη υλοποίησης νέων μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν μακροχρόνια στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δικαστικού μας συστήματος.

Κύριε υπουργέ η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση με την οποία θα αποκλείει κόμματα και υποψήφιους ακροδεξιών μορφωμάτων, είτε λέγονται Χρυσή Αυγή είτε οτιδήποτε άλλο με τον μανδύα αυτόν να κατέλθουν στις εθνικές εκλογές του 2023;

Ελπίζω και εύχομαι να μη χρειάζεται κανένας νόμος ώστε οι ναζί και οι φασίστες να βρίσκονται εκεί που τους αρμόζει: στο περιθώριο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική κοινωνία διαθέτει την ωριμότητα να κάνει αυτό που πρέπει. Άλλωστε αυτό ήταν ένα από τα δύο πρωταρχικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.  Τότε ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει ισχυρή εντολή και μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, όμως,  είχε ζητήσει και ηχηρή αποδοκιμασία των νεοναζί και της Χρυσής Αυγής. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε. Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με ισχυρή αυτοδυναμία και η Χρυσή Αυγή τέθηκε εκτός Κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πολιτεύεται με αδιαφανή  τρόπο μοιράζοντας χρήματα σε κομματικούς φίλους. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά με την Κυβέρνηση, επιχειρεί να συνδέσει την Κυβέρνηση με ιδιώτες που δεν έχουν καμία οργανική σχέση με την Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύουν ότι η τοξικότητα είναι το μόνο έδαφος στο οποίο μπορούν να κινηθούν. Είναι αυτονόητο, πως τον κατήφορο που επιλέγουν θα τον περπατήσουν μόνοι τους.

Ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μικρή σημασία έχει αν οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και θα ‘θελα να σας ρωτήσω η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας θα πάει και σε δεύτερες εκλογές για να πετύχει το θεμιτό αποτέλεσμα. Θα ρισκάρει ενδεχομένως και τρίτη εκλογική διαδικασία για να πετύχει το στόχο της εάν χρειαστεί;

Οι παρούσες συνθήκες δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύο γύρων. Ωστόσο από την πρώτη κάλπη, την κάλπη της απλής αναλογικής, η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αναλογιστεί, να σκεφτεί και να επιλέξει με ποιον τρόπο θέλει να συνεχίσει στην επόμενη μέρα. Αν θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, που αναβαθμίζει το επίπεδο λειτουργίας των θεσμών στη χώρα μας και των υπηρεσιών του Κράτους, της Υγείας και της εκπαίδευσης. Τον ασφαλή δρόμο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, της ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της συνέπειας που αναβαθμίζει το διεθνές κύρος της χώρας. Είμαι αισιόδοξος πως οι πολίτες θα μας δώσουν  δυνατότητα, μέσα στο περιβάλλον της απλής αναλογικής, να έχουμε εκείνο το ποσοστό, εκείνη τη δύναμη, εκείνη τη δυναμική που θα επιτρέψει στη δεύτερη Κυριακή τη συγκρότηση μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει τίποτα, σήμερα, που να δείχνει ότι μέσα στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να ξαναπετύχει ένα ποσοστό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Με σιγουριά για όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και με αυτοπεποίθηση για το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία, θα διεκδικήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι αναδείξουν αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία, με ισχυρό Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι απαντάτε στους συμπολίτες σας στην Καρδίτσα που σας ψηφίζουν όταν σας θέτουν το θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε σε συνθήκες μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτείται και ανακυκλώνεται από έναν παράλογο πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης. Παρά τις συνέπειες που προκαλούν αυτές οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτική διατηρώντας πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η διαχείριση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες χώρες που βιώνουν ακόμα πιο δραματικά τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημειώνοντας μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ προμηνύουν ραγδαία αποκλιμάκωση των ρυθμών πληθωρισμού μέσα στο έτος.

Προφανώς, βέβαια, οι ανάγκες των νοικοκυριών είναι άμεσες. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, απορροφώντας εξ ολοκλήρου τις αυξήσεις των τιμολογίων για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και σχεδόν ολόκληρες τις ανατιμήσεις για τα νοικοκυριά και τους αγρότες μας. Στο μεταξύ, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» συμβάλλει στη σταθεροποίηση, ακόμη και στη μείωση των τιμών, ενώ από τον ερχόμενο μήνα, η εφαρμογή της «Κάρτας Αγορών», αναμένεται να καλύψει το 10% του κόστους αγοράς βασικών αγαθών για την πλειονότητα των συμπολιτών μας, των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης, δίνοντας μια βαθιά ανάσα σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Close