Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως κεντρικό του σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» και κάνει λόγο για «διάτρητο κράτος δικαίου». Είστε τα τελευταία τριάμισι χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τι απαντάτε;

Είναι οξύμωρο να παριστάνει τον προστάτη του Κράτους Δικαίου ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα, του οποίου δύο κορυφαίοι υπουργοί έχουν οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορίες για προσπάθεια χειραγώγησης των θεσμών. Οι πολίτες έχουν νωπές μνήμες από την υποβάθμιση του επιπέδου Κράτους Δικαίου την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τις καταγγελίες για επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και θυμούνται  με αποστροφή την περίοδο που οι επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης πραγματοποιούνταν ξημερώματα, εν κρυπτώ, επιχειρώντας «βουτιές» στη δικαστική επετηρίδα.

Τον Ιούλιο του 2019 αφήσαμε όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα πίσω μας. Με σεβασμό στην επετηρίδα επαναφέραμε την ηρεμία στη δικαιοσύνη και επιχειρήσαμε μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το επίπεδο του Κράτους Δικαίου και οι οποίες αναγνωρίζονται σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Τσίπρας, παρά τα συνθήματα, δεν έχει διατυπώσει συγκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος και την επιτάχυνση των ρυθμών της δικαιοσύνης. Του αναγνωρίζω ωστόσο, ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν, παρά τις ρητορικές ακροβασίες, τις υπερψήφισε. Αλλά αυτό ήταν μάλλον περισσότερο αποτέλεσμα των δικών μας ολοκληρωμένων προτάσεων, παρά δείγμα της δικής του ωριμότητας να υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Εφόσον η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές είναι πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ή είναι μονόδρομος για εσάς η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες; Υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο θα μπορούσατε να συμπράξετε κυβερνητικά; 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν περιορίζεται στα κομματικά στεγανά και επιλέγει για την κυβέρνησή του προσωπικότητες που κινούνται σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους. Πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν τεχνογνωσία και ικανότητα να στηρίξουν και να υλοποιήσουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα. Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης δεν είναι μονόχρωμο, αλλά είναι αποτελεσματικό, όπως έδειξε η εμπειρία των τελευταίων 4 ετών με την επιτυχή διαχείριση των επάλληλων κρίσεων που έπληξαν την πατρίδα μας.

Από εκεί και πέρα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ο πολιτικός χάρτης, τα περιθώρια πολυκομματικών συνεργασιών, όπως όλοι βλέπουμε είναι περιορισμένα. Εκτιμώ, τελικά, πως οι πολίτες δεν θα διακινδυνεύσουν το μέλλον της χώρας, βυθίζοντας την στην κυβερνητική αβεβαιότητα. Με την ψήφο τους θα δώσουν μια καθαρή λύση στις επόμενες εκλογές, με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρό Πρωθυπουργό.

Η ρύθμιση που μπλοκάρει ουσιαστικά το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη» είναι εφαρμόσιμη ή μπορεί τελικά να οδηγήσει ακόμα και σε τύπου «ηρωοποίησή» του; Πως κρίνετε τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων στην ψηφοφορία στη Βουλή;

Η ρύθμιση είναι άρτια και όπως γνωρίζετε απέσπασε τη θετική γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την αποτελεσματικότητά της, ώστε τελικά να ψηφιστεί με πλειοψηφία ευρύτερη από την κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τη στάση των λοιπών κομμάτων, πλην του ΚΚΕ το οποίο διατύπωσε εξ αρχής μια διαφορετική θέση για τους δικούς του λόγους επιτρέψτε μου να εκφράσω την απογοήτευσή μου. Διότι είναι πραγματικά θλιβερό να σπαταλάμε τις ευκαιρίες συνεννόησης που διαθέτουμε ως πολιτικό σύστημα στο βωμό ανέξοδων μικροκομματικών σχεδιασμών. Μια τέτοια ευκαιρία χάθηκε προχθές με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την κυβερνητική διάταξη για τον αποκλεισμό καταδικασμένων εγκληματιών από τον πολιτικό στίβο.

Είναι θλιβερό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ νόθευσε το ενιαίο, το συμπαγές, το καθαρό μήνυμα που μπορούσαμε να στείλουμε από κοινού ως πολιτικό σύστημα.

Βεβαίως όμως, νόθευσε και αλλοίωσε για ακόμη μια φορά και το δικό του πολιτικό μήνυμα προς τους πολίτες. Αλλοίωσε  το δικό του πολιτικό μήνυμα για τη δική του στάση απέναντι στους καταδικασμένους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Είναι στον σχεδιασμό σας δίκες εξ αποστάσεως και αλλαγές στον χάρτη των δικαστηρίων της χώρας; Πως ακριβώς προτίθεται η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει;

Όπως γνωρίζετε, τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χωροταξική αναδιάταξη των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, την  οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης και την ίδρυση δικαστικών σταθμών τηλεματικής. Έτσι, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες προχωράμε στη σταδιακή αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης με βάση τα νέα οικονομικά, δημογραφικά και χωροταξικά δεδομένα της χώρας αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση των νέων τεχνολογιών, ιδίως, μέσω του νέου θεσμού των «δικαστικών σταθμών τηλεματικής». Παράλληλα, θεσπίζονται ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία των δικαστικών σταθμών τηλεματικής καθώς και για τη διενέργεια της τηλεματικής συνεδρίασης στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια.

Έχουν περάσει έξι μήνες από τις παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ και δεν έχει χυθεί ακόμα άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Υπήρχαν τελικά κέντρα που έκαναν παράνομες παρακολουθήσεις και ποιος ευθύνεται για αυτό; 

Δεν συμφωνώ μαζί σας. Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσων, από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, ακολουθώντας τα αυστηρότερα πρότυπα των πιο προηγμένων χωρών, ενώ παράλληλα αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο των ποινών για τις παράνομες παρακολουθήσεις που είχε υποβιβαστεί ποινικά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Τόσο μέσω των Συνεδριάσεων της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και μέσω των διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέσα από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση για την όλη υπόθεση διεξάγεται πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος από την ίδια τη Δικαιοσύνη, στην οποία οφείλουμε να επιδεικνύουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Ποιες προσλήψεις προγραμματίζονται στη δικαστική αστυνομία και γενικά στο χώρο της δικαιοσύνης; Που έχετε εντοπίσει τα περισσότερα κενά; 

Ήδη έχουμε δρομολογήσει την έκδοση όλων των κανονιστικών πράξεων για τη διενέργεια του διαγωνισμού πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων που θα ενταχθούν στους δύο νέους κλάδους, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων, οι οποίοι θα επικουρούν τους δικαστικούς λειτουργούς στο σημαντικό έργο τους.

Παράλληλα, μέσα στο 2023 θα υλοποιηθεί ο πρώτος εισαγωγικός διαγωνισμός στη νέα κατεύθυνση Δικαστικών Υπαλλήλων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με σκοπό να ενταχθούν περισσότεροι από 500 νέοι δικαστικοί υπάλληλοι στο οργανόγραμμα της δικαιοσύνης. Επιπλέον, με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας και την προκήρυξη των σχετικών θέσεων τις επόμενες εβδομάδες θα προστεθούν στο δικαστικό μας σύστημα συνολικά 800 νέοι υπάλληλοι.

Πότε θα φέρετε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες; Πως θα διασφαλίσετε ότι στο εξής θα εντοπίζονται περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού;

 Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του πλαισίου υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες τηρείται απαρέγκλιτα, καθώς η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει ενταχθεί στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συνδέεται με την υποβολή του αιτήματος για την τρίτη δόση του προγράμματος.  Με το νέο νομοσχέδιο, που βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, «τακτοποιείται» νομοθετικά το υφιστάμενο αποσπασματικό και εν τέλει δυσνόητο νομοθετικό πλαίσιο, εντάσσοντας τις σημερινές 49 περιπτώσεις υπόχρεων σε μόλις 13 εύληπτες κατηγορίες. Παράλληλα, παύει η αναχρονιστική και περιττή ταλαιπωρία των υπόχρεων να συλλέγουν οι ίδιοι τα στοιχεία της δήλωσης που είναι ευχερώς διαθέσιμα στο ελεγκτικό όργανο. Τέλος, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και τίθενται σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι προς το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, δημιουργώντας ένα ασφαλέστερο και πιο λειτουργικό πλαίσιο εντοπισμού περιπτώσεων αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Close