Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Εισαγγελέων στην Αθήνα

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Εισαγγελέων στην Αθήνα

Αθήνα, 24/3/2023

Γ. Κώτσηρας: Ενισχύουμε τη διεθνή δικαστική συνεργασία για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας στον τομέα της δικαιοσύνης

 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας και του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στη δικαιοσύνη.

Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Εισαγγελέων  («International Association of Prosecutors Executive Committee Meeting») στην οποία συμμετέχουν ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί από πολλά κράτη ανά την υφήλιο. Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, έλαβε χώρα το επίσημο δείπνο, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και τέως Πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εμφάνιση και ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας με έντονη διασυνοριακή διάσταση. Για την αντιμετώπισή της είναι αναγκαία η ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και, τέλος, η αξιοποίηση των διεθνών νομικών εργαλείων.

Με τη Διεθνή Ένωση Εισαγγελέων μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους για την προώθηση του κράτους δικαίου, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βελτίωση των προσπαθειών διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει συγκεκριμένες εξωστρεφείς πρωτοβουλίες.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων, αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας στο πεδίο της δικαστικής συνεργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας Eurojust και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνδιοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή εξειδικευμένων δικαστών  και εισαγγελέων κρατών μελών της Ε.Ε. και άλλων μεσογειακών κρατών, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, το διασυνοριακό έγκλημα».

Close