Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε η πιλοτική εφαρμογή του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων» (Backlog Reduction Tool) στα δύο μεγαλύτερα Πρωτοδικεία της χώρας, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.
Πρόκειται για σημαντικό έργο, το οποίο εξασφάλισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την καθοριστική συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG REFORM) για τη χρηματοδότηση της πιλοτικής εφαρμογής του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων».
Η παρουσίαση του έργου αυτού, η υλοποίηση του οποίου θα διαρκέσει δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε από την κ. Nathalie Berger, Διευθύντρια για την Υποστήριξη των Μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών, DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κ. Clare Olvey, Διευθύντρια, Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικούς τεχνικούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ).
Η κυρία Berger στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σημασία της συντελούμενης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και στην υλοποίηση του νέου Δικαστικού Χάρτη, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα αποτελεσματικά δικαστικά συστήματα είναι θεμελιώδη για τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Η καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης είναι άρνηση δικαιοσύνης και στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια ζητήματα στη ρίζα τους με τους έμπιστους εταίρους μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Εργαλείο Μείωσης Εκκρεμοτήτων της CEPEJ».
Μέσω της μείωσης των εκκρεμών υποθέσεων, θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω η Κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα σε συνέχεια των θετικών επιδόσεων που αναφέρονται στη σχετική έκθεση της Κομισιόν για το 2024.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και τη βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς σε μια στιγμή που πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες όλες αποβλέπουν στην επιτάχυνση της απόδοσής της και ειδικότερα στην επιτάχυνση της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων έτσι ώστε να βρεθούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Ευχαριστούμε τη CEPEJ, η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα που για εμάς είναι πολύτιμο επειδή ακριβώς θα βοηθήσει τα δυο μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας μας να βρουν έναν τρόπο οργανωμένο και σύγχρονο να επιλύσουν και να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες που έχουν στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων. Γνωρίζουμε ότι στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού σημαντική θα είναι η συμβολή των ηγεσιών και των δικαστικών των δυο Πρωτοδικείων και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ελπίζουμε ότι όταν το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωθεί όντως να έχουμε βρει εκείνους τους σύγχρονους τρόπους και τις σύγχρονες μεθόδους ώστε να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις που σε κάποια επίπεδα και σε κάποιους τομείς είναι σημαντικές», τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
Αναφερόμενος στη μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία εκκρεμούσε εδώ και 113 χρόνια με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε:
«Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης σε αυτό τον ενάμιση μήνα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπίζουμε ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει θα εξομαλυνθούν όλες οι τυχόν αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν έτσι ώστε αυτή η μεγάλη αλλαγή να προχωρήσει. Θα ακολουθήσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η αλλαγή στην Πολιτική Δικονομία και η εισαγωγή ενός συστήματος για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών και εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών. Θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλει έτσι ώστε όλες αυτές οι αλλαγές να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα, διότι αν βρούμε τρόπο και απαλλαγούμε από τις εκκρεμότητες του παρελθόντος είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν καλύτερα στο άμεσο μέλλον».
Κατά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του «Εργαλείου Μείωσης των Εκκρεμών Υποθέσεων» παραβρέθηκαν και μίλησαν για τη σημαντικότητα του έργου ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και Εθνικός Εκπρόσωπος στη CEPEJ, κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Χριστόφορος Λινός και ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κ. Πέτρος Αλικάκος.