Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα, 30/01/2022

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στην ακροτελεύτια αποστροφή της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Από αυτή και μόνο την επίκληση, συμπεραίνει κανείς πως, είτε ο κ. Τσίπρας δεν ανέγνωσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είτε ότι δεν τις κατανόησε.

Δεν πιστεύω τίποτα από τα δύο.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Τσίπρας και διαβάζει και κατανοεί τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν τον κύκλο της πολιτικής φθοράς και της κοινωνικής απαξίωσης στην οποία έχει περιέλθει.

Και για αυτό αναζητά τρόπους απεγκλωβισμού.

Αναζητά διεξόδους στα στρατηγικά αδιέξοδα της φθηνής και συνάμα ανεύθυνης αντιπολίτευσης που επέλεξε να ασκήσει.

Γιατί, πραγματικός στόχος της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας δεν είναι να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, η οποία διαθέτει, άνετη, συμπαγή και αδιαμφισβήτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι η προσωπική του σταθεροποίηση!

Σκοπός του δεν είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και τις αντιπολιτευόμενης μειοψηφίας.

Στόχος του είναι η διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών μέσα στην ίδια την αντιπολίτευση, τη μείζονα και την ελάσσονα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά σε καμία σύγχρονη πρόκληση και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να παράξει πολιτικά αποτελέσματα, ούτε να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Γιατί, τα «πυροτέχνηματα» του κ. Τσίπρα, δεν αφορούν τους πολίτες.

Αυτό που πραγματικά αφορά τους πολίτες και την κοινωνία είναι τα υπαρκτά προβλήματα, στα οποία καθημερινά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει λύσεις.

Η κοινωνία νοιάζεται για την ενίσχυση και τη θωράκιση ενός αδύναμου κρατικού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τους πολίτες.

Κλείνει τα αυτιά στις άναρχες κραυγές, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει, πραγματικά, είναι πως θα μετατρέψουμε τις υπαρκτές αστοχίες σε χρήσιμη εμπειρία για την ωρίμανση των κρατικών δομών.

Την ενδιαφέρει πως θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, πως το Κράτος θα γίνει πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό για τους πολίτες.

Την ενδιαφέρουν οι πολιτικές για την οικονομία και τη δυναμική ανάπτυξη που ήδη συντελείται.

Οι ενεργητικές πολιτικές για  τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων, την ώρα που άλλοι προσδοκούσαν λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας.

Οι πολιτικές μας για την υγεία και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Για την εκπαίδευση και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Την κοινωνία ενδιαφέρει η εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, η αναβάθμιση του εθνικού δικαστικού συστήματος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του, που ήδη συντελείται με γοργούς ρυθμούς.

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Η ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, που επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και την καθιστά πιο φιλική για τους πολίτες.

Την κοινωνία την ενδιαφέρουν τα απτά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η μετάβαση σε ένα πιο ταχύ και πιο ευέλικτο σύστημα που μπορεί να εκδίδει περισσότερα από 1 εκ. πιστοποιητικά ηλεκτρονικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα για τους πολίτες που τα αιτούνται.

Που μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του. Που τα δικόγραφα μπορούν να κατατίθενται ψηφιακά και οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Η δυνατότητα τηλεσυνεδρίασης που πρώτη φορά θεσμοθετείται στην ελληνική δικαιοσύνη.

Την ενδιαφέρει η ταχύτερη επίλυση των διαφορών, με ασφάλεια δικαίου, μέσω των εναλλακτικών μορφών, όπως η διαμεσολάβηση, που θεσμοθέτησε αυτή η κυβέρνηση και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της διαιτησίας που προωθείται το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Η επαρκής στελέχωση των δικαστηρίων, τόσο με δικαστικούς λειτουργούς όσο και με τους αναγκαίους –υψηλής κατάρτισης και αυξημένων προσόντων- δικαστικούς υπαλλήλους, όπως προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας και η αναθεώρηση του πλαισίου πειθαρχικού ελέγχου των Δικαστικών Λειτουργών, μέσω του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

Η ποιότητα της δικαιοσύνης, η οποία εκσυγχρονίζεται μέσα από μια νέα γενιά δικαστικών λειτουργών, που θα εκπαιδεύονται δια βίου, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Την κοινωνία απασχολεί η απονομή της δικαιοσύνης, η αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή αδικήματα και η πραγματική έκτιση των ποινών στις φυλακές που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιτάχυνση των ρυθμών εκδίκασης υποθέσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, μέσω των Ειδικών Τμημάτων, που θεσμοθέτησε αυτή η κυβέρνηση.

Η ταχύτερη απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης, με την καθιέρωση νέων θεσμικών εργαλείων, όπως η Πρότυπη Δίκη και η Πλατφόρμα των μικροδιαφορών, που θεσπίστηκαν με τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η χαρτογράφηση των στρεβλώσεων του δικαστικού συστήματος, που αντιμετωπίζονται μέσα από πραγματικά στοιχεία και δεδομένα, μέσω της νέας υπηρεσίας στατιστικών δεδομένων της δικαιοσύνης.

Η ταχύτερη απόδοση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του πέπλου προστασίας που παρέχει ο νόμος για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Η αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, ως ισχυρού Κράτους Δικαίου, με ισχυρά εχέγγυα διαφάνειας, που είχε πληγεί από την άστοχη νομοθέτηση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργητική δωροδοκία.

Οι μεγάλες παρεμβάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η πραγματική προστασία των ευάλωτων, η υλοποίηση δράσεων για τα παιδιά, όπως το Σπίτι του Παιδιού που ήδη λειτουργεί στην Αθήνα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρία, η καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Με αυτά τα κριτήρια -κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- και όχι με τις μικροπολιτικές ανάγκες του κ. Τσίπρα μας αξιολογεί, τελικά, η κοινωνία, η οποία συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτή η εμπιστοσύνη επιβεβαιώνεται δημοσκοπικά από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Αυτή η εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του θα επιβεβαιωθεί και απόψε με την ψήφο των Βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο την ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή:

Close