Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα "tomanifesto"

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα “tomanifesto”

Κύριε υπουργέ,  μπορείτε να μας πείτε γιατί είχαμε αυτή την εικόνα στην αίθουσα για τη δίκη στο Μάτι;

Ήταν μια θλιβερή και αποκαρδιωτική εικόνα που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν μας. Αυτές οι εικόνες προσβάλλουν, δε, βάναυσα τα θύματα της μεγάλης καταστροφής στο Μάτι αλλά και τους συγγενείς που περιμένουν δικαίωση της μνήμης των αδικοχαμένων ψυχών. Προφανώς, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων τα ίδια τα δικαστήρια είναι υπεύθυνα να προσδιορίσουν τον χώρο και τον τόπο της διεξαγωγής οποιασδήποτε δίκης. Είναι όμως δική μου ευθύνη ως Υπουργού να παρεμβαίνω εκεί που το ίδιο το σύστημα αποτυγχάνει. Αυτό έπραξα με την πρωτοβουλία μου να συγκαλέσω σύσκεψη με τις διοικήσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών, ώστε να εξευρεθεί η λύση, σύμφωνα με την οποία η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρεται τελικά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών

Bουλευτές της αντιπολίτευσης  και ΜΜΕ σας κατηγορούν ότι για μια σημαντική και με βαρύ φορτίο δίκη έπρεπε εσείς να έχετε μεριμνήσει για να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα. Tι απαντάτε;

Είναι προκλητικό να εγκαλούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εμένα προσωπικά εκείνοι που είχαν αφήσει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής να πελαγοδρομεί για χρόνια, χωρίς να υπάρχει αίθουσα για τη δίκη, παρά τις σχετικές εκκλήσεις των δικαστηρίων. Από την πλευρά μου κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια με τις διοικήσεις του Εφετείου και του Πρωτοδικείου. Αυτές οι προσπάθειες απέδωσαν.

Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της δίκης;

Έχω διαβεβαιώσεις πως η μεταφορά της δίκης δεν θα προκαλέσει πρόσθετες καθυστερήσεις. Εκτιμώ πως οι δικαστικές αρχές αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη που έχουν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτή την τεράστια τραγωδία, με τόσα πολλά θύματα. Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένα περιθώριο για να μιλήσουμε για παραγραφή τέτοιου είδους αδικημάτων.

Πως θα λύσετε το θέμα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης;

Η κυβέρνηση υλοποιεί, με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις  που εκσυγχρονίζουν  το δικαστικό μας σύστημα και βελτιώνουν σταθερά τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.

Η ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος είναι η κορωνίδα της στρατηγικής μας, αλλά παράλληλα υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες, θεσπίζοντας νέους θεσμούς που βελτιώνουν το επίπεδο του δικαστικού συστήματος.

Η πιλοτική δίκη στην πολιτική δικαιοσύνη, τα Ειδικά Τμήματα για την εκδίκαση υποθέσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, ο εκσυγχρονισμός της Δικονομίας όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, η καλύτερη στελέχωση της δικαιοσύνης και η διαρκής επιμόρφωση των λειτουργών της και το νέο πολυεπίπεδο σύστημα επιθεώρησης για την ενίσχυση της αξιοκρατίας που θεσμοθετήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη δικαστηριακή καθημερινότητα και λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Close