Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

Η υπόθεση των υποκλοπών εξακολουθεί να κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ που ποντάρει στην τοξικότητα του προεκλογικού κλίματος. Η στρατηγική αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάτε πως πλήττει την κυβέρνηση;

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν αντιληπτές αρρυθμίες στο σύστημα των νόμιμων επισυνδέσεων, ο Πρωθυπουργός με γενναιότητα απέδωσε πολιτικές ευθύνες και ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουμε καταθέσει για δημόσια διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο καθιστά το εθνικό πλαίσιο το πιο σύγχρονο και συνεκτικό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης αδιαφόρησε πλήρως για τα ζητήματα αυτά,  παριστάνει σήμερα τον Κήνσορα της διαφάνειας και  επιχειρεί να μεταδώσει τη δική του τοξικότητα σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη. Ματαιοπονεί. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται, κρίνουν και συγκρίνουν. Για αυτό και συνεχίζουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, στηρίζοντας τις τομές που επιχειρεί για την εμπέδωση της διαφάνειας, της νομιμότητας και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας σας, εξακολουθούν να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Πως μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα;

Η επιτάχυνση των ρυθμών της Δικαιοσύνης δεν επιτυγχάνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, ούτε εύκολες λύσεις. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και πρωτίστως χρειάζεται χρόνος, προκειμένου αυτές οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν εφαρμοστεί πολύ σημαντικές τομές που αλλάζουν σταδιακά το δικαστικό μας σύστημα. Υλοποιούμε, όπως γνωρίζετε, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης που έχει εκπονηθεί ποτέ, δημιουργώντας νέα εργαλεία στην υπηρεσία των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, καθώς και των πολιτών. Παράλληλα, έχουμε προβεί στον εκσυγχρονισμό όλων των Κωδίκων όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, έχουμε συστήσει τα Ειδικά Τμήματα για αναπτυξιακές υποθέσεις, έχουμε θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο για τη διαρκή επιμόρφωση και την αξιολόγηση των δικαστών και έχουμε δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο για τις εξωδικαστικές μεθόδους επίλυσης διαφορών.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές λειτουργούν σωρευτικά και είμαστε αισιόδοξοι πως σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει ριζικά το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης επιταχύνοντας τους ρυθμούς της και προασπίζοντας το υψηλό επίπεδο της ποιότητάς της.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι πολίτες, με αφορμή τις γυναικοκτονίες και την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό ζητούν περεταίρω αυστηροποίηση των ποινών για σοβαρά εγκλήματα. Η κυβέρνηση είναι προς σε αυτή την κατεύθυνση;

Από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης οφείλω να λαμβάνω αποφάσεις, όχι με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επικαιρότητα, αλλά με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Αυτό έπραξα όταν εισηγήθηκα στην Εθνική Αντιπροσωπεία το Ν. 4855/2021 για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Παρά τη σκληρή κριτική που δέχτηκα από την αντιπολίτευση, την επιστημονική κοινότητα και μερίδα δικηγόρων, έφερα ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών που σήμερα τιμωρεί ειδεχθή εγκλήματα με τις ανώτατες ποινές και κλείνει όλα τα παράθυρα της πρόωρης αποφυλάκισης. Από κει και πέρα, όλες οι προτάσεις που είναι εναρμονισμένες με το Κράτος Δικαίου και τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι στο τραπέζι, προκειμένου να αξιολογηθούν από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Ποινικού Κώδικα και να προχωρήσουμε σε όποιες περαιτέρω διορθώσεις κριθούν αναγκαίες.

Μπαίνουμε σταδιακά στην τελική ευθεία των εκλογών, ποιο πιστεύετε πως θα είναι το διακύβευμα;

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποίησε σημαντικά βήματα. Με συγκροτημένες πολιτικές, παρά τις επάλληλες κρίσεις που έπληξαν τον τόπο μας, οδηγήσαμε την πατρίδα μας στην ανάταξη της οικονομίας της, διασφαλίσαμε με ενεργητικές πολιτικές την κοινωνική συνοχή, προστατεύσαμε με εθνική αυτοπεποίθηση την κυριαρχία της πατρίδας μας και θωρακίσαμε τους θεσμούς του τόπου, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Το δίλλημα για τους πολίτες είναι πλέον ξεκάθαρο. Θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και ασφάλεια ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και την αστάθεια; Θα προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουμε δρομολογήσει για την ανάπτυξη της οικονομίας μας ή θα επιστρέψουμε στις ατελέσφορες πολιτικές που ταλαιπώρησαν την πατρίδα μας και διακινδύνευσαν τη θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια;

Close